Historie

 

Het gebouw aan de overkant van onze school is de voormalige Pancratiusschool.


Het was een school voor RK kleuters en meisjes. Een sober gebouw met als enige luxe glas in lood ramen in het trappenhuis. De school is nu in gebruik als appartementencomplex voor jongeren.

De Pancratiusschool zoals het er nu uit ziet is gebouwd in 1981. De eerste steen werd gelegd door Carolien Metten en Jelle Beekman. De opening vond plaats in september 1981 door Monique Schipper en Riet van Leeuwen.

Onze school is gebouwd op de plek van de oude ‘Cassianus’ school. Dit was de RK school voor jongens. De meisjes en de jongens zaten dus tegen over elkaar met de Harpstraat er tussen. Vanaf 1971 was deze school niet meer in gebruik als jongensschool. Het diende als opslag voor de overliggende Pancratiusschool. Deze school werd gesloopt in 1980 om plaats te maken voor de huidige Pancratiusschool.
       

De naam Pancratius komt van een jongen van 14 jaar die leefde omstreeks het jaar 304. Hij kwam in die tijd van een landstreek uit Klein-Azie naar Rome.  Daar kreeg hij les in godsdienst en werd door de paus gedoopt. Hij weigerde om te offeren aan de afgoden en werd daarom al heel jong ter dood veroordeeld. Pancratius werd voor de wilde dieren gegooid, maar de hongerige dieren gingen als lammetjes aan de voeten van Pancratius liggen. Uiteindelijk werd hij onthoofd. Pancratius staat voor: trouw zijn aan de eed.

Het feest van Pancratius wordt gevierd op 12 mei.

Contactgevens

Pancratiusschool
Doelenstraat 17
1601 GL Enkhuizen

0228-312846
Facebook

»

Pancratiusschool

Contactgegevens:

Pancratiusschool Enkhuizen
Doelenstraat 17
1601 GL Enkhuizen
T: 0228-312846
E: directie.pancratius@skowf.nl

© 2016. SKO West-Friesland. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of hergebruikt op enigerlei wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.
Concept & Realisatie: Eyefun, Amsterdam