21e eeuwse vaardigheden

Om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomstige samenleving leren we hen 21e eeuwse vaardigheden. Naast de basisvakken lezen, rekenen en taal leren kinderen op de onze school bijvoorbeeld ook vaardigheden als plannen, presenteren, samenwerken en kritisch denken.

Onderzoekend en ontwerpend leren

Kinderen leren en ontwikkelen zich optimaal als ze actief en betrokken zijn. Daarom werken we op de Hieronymusschool met een onderzoekende vorm van leren waarbij kinderen zelf creatieve oplossingen leren bedenken. De leerlingen voeren onderzoek uit op basis van (eigen gestelde) onderzoeksvragen of ontwerpen zelf oplossingen voor bepaalde problemen.  Kinderen leren dat samenwerken noodzakelijk is om tot een goed doordachte oplossing te komen. Deze onderwijsmethode stimuleert kinderen om nieuwsgierig, kritisch en creatief te zijn. Zo leren zij de 21e eeuwse vaardigheden die zij nodig hebben in de moderne maatschappij.

Onderzoekend en ontwerpend leren vindt op onze school plaats binnen de 3 vakgebieden:

 • Wetenschap & techniek
 • Kunst/cultuur & onderwijs en
 • Zaakvakken (aardrijkskunde, natuur & techniek en geschiedenis)

Bij de kleuters wordt onderzoekend en ontwerpend leren gekoppeld aan de thema’s waaraan gewerkt wordt. In groep 3 zijn dat de thema’s van Lijn 3 (methode voor aanvankelijk lezen) en in groep 4 t/m 8 zijn dat de zaakvakken (wereldoriëntatie).

Klaar voor de (digitale) toekomst

In de wereld waarin wij leven gebeurt steeds meer digitaal. Wij vinden het dan ook belangrijk om kinderen digitaal vaardig te maken. Onze leerlingen maken gebruik van moderne techniek om onderzoek te doen, informatie te zoeken, extra te oefenen met bepaalde leerstof, maar ook om presentaties te maken of werkstukken te ontwerpen. Ze werken met chromebooks, leren programmeren en 3D-printen (onze school heeft een eigen 3D-printer). Ze maken ook kennis met Robo, de unieke robot die op onze school rondloopt…

Zo bereiden we kinderen voor op de maatschappij van morgen. Met hun unieke talent ontdekken we samen de toekomst!

Nieuws

 • Promotie Event Techniek voor de groepen 7

  Op donderdag 16 en 17 november 2023 werd het PET Event Werst-Friesland ...  Lees verder »

 • Leerlingenraad ’23-’24

  Vol trots presenteren wij u onze leerlingenraad: Yara, Yasmine, Indy, ...  Lees verder »

 • Logeerboeken in de onderbouw

  Woensdag 4 oktober is de Kinderboekenweek gestart. Bij de kleuters ...  Lees verder »

Agenda

Contact

Hieronymus
Kerkweg 16
1687 PJ Wognum

T: 0229 571539

Alle contact gegevens »

Contact

Kerkweg 16
1687 PJ  Wognum

T: 0229 571539
E: directie.hieronymus@skowf.nl

© 2016. SKO West-Friesland. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of hergebruikt op enigerlei wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.
Concept & Realisatie: Eyefun, Amsterdam